WATCH

Profile dsc02580a

Remko Willems

Gitarist (gipsy, latin, blues, jazz) in Nispen Netherlands

Gitarist Remko Willems
(geboren 31-1-1970) uit Nispen (N.Br.) is een zeer getalenteerde gitarist.
Hij speelt met passie en een fenomenale techniek en beheerst vrijwel alle muziek stijlen , zowel op de akoestische als op de elektrische gitaar: Gipsy/Spaans, Latin, Jazz, Blues, Rock, Singer-Songwriter repertoire en ook Gipsy Jazz.

Om de traditie van Django Reinhardt en zijn tijdgenoten te kunnen voortzetten, heeft Remko zich verdiept in de muzikale stijl die ook bekend staat als Hot Club de France. Hiervoor heeft hij zelfs tijd doorgebracht met zigeuners tijdens hun jaarlijkse bedevaart naar Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camarque waar duizenden Roma elk jaar weer bij elkaar komen om hun beschermheilige te eren. Rond het kampvuur en in de woonwagens van deze zigeuners heeft Remko muziek gemaakt, o.a. met leden van beroemde en beruchte zigeunerfamilies en familieleden van de fameuze Manitas de Plata. Hiervan zijn televisie opnames gemaakt door de NCRV.

Met zijn vorige bands (Gipsy Music Trio, La Maison Du Swing en Gipsy Music Social Club) scoorde Remko hits in de Verenigde Staten (MP3.com). En met nummers als Vamos en El Perompompero stonden ze zelfs nummer één in de categorie World Music. Met de band Angesz y Diego is dit jaar de eerste positie bereikt in de download top 10 van zowel SBS6, als ook Veronica en RTL, met het nummer El Padrino.

Als veelzijdig muzikant heeft Remko opgetreden voor enkele duizenden bezoekers op grote podia zoals Plein 7 en de klassieker De Draai van de Kaai en op concerten en festivals, zowel in Nederland als in het buitenland. Ook heeft hij diverse radio- en tv-optredens gehad.

Kortom, Muziek is zijn Leven. Dit is niet verwonderlijk, aangezien hij in een multicultureel milieu is opgegroeid in een traditie van muzikanten en beeldend kunstenaars. Remko begon met gitaarspelen toen hij 3 jaar oud was. Ondanks dat hij zich bekwaamd heeft in het bespelen van andere instrumenten, is zijn eerste liefde, de gitaar, toch zijn favoriete instrument gebleven. In zijn spel is hij altijd op zoek naar de improvisatie en met zijn verrassende melodielijnen en virtuositeit laat hij zijn gitaar zingen. Technisch en muzikaal is zijn niveau ongekend. Echter, Remko is wars van allures; een zeer toegankelijk en prettig mens, die zich vóór alles ten dienste stelt van zijn muziek en zijn publiek.

Naar aanleiding van een reeks solo optredens op het eiland Kreta, waaraan internationale gast-muzikanten hebben meegewerkt, heeft Remko inspiratie gekregen om een nieuwe werkwijze te ontwikkelen. Hij treedt momenteel op als solo artiest en creëert met behulp van z.g. looping-pedalen de illusie van een complete band. Ter plekke speelt hij de diverse partijen (slaggitaar, basgitaar, enz.) in als basis voor één van de schitterende solo’s die hij erbij improviseert op één van zijn gitaren, zij het een Fender, Martin, Gibson, een oude, doorleefde Gipsygitaar, of een zelfgebouwde bluesgitaar.

Een activiteit die zijn interesses in zowel de (blues)muziek, muziekgeschiedenis, vormgeving en techniek combineert is het bouwen van bluesgitaren.
Daarbij gebruikt hij heel vindingrijk de authentieke elementen die lang geleden in het zuiden van de Verenigde Staten óók werden gebruikt (= dagelijkse gebruiksvoorwerpen als sigarenkisten, oldtimer wieldoppen, etc.), maar tegelijk ook de huidige techniek om het geluid van deze gitaren te versterken. De resultaten zijn stuk voor stuk uniek qua sound en het bekijken meer dan waard.
Deze gitaren worden veelal bespeeld met een bottleneck, uiteraard óók origineel, dus gemaakt van een afgezaagde flessenhals. Inmiddels zijn een aantal van deze kunstwerkjes verkocht, o.a. vanuit de reguliere gitaarhandel, zoals Muziekhandel Dijkmans in Breda.
Tijdens zijn optredens bespeelt Remko ook deze gitaren.

Binnenkort zal er een solo CD uitgebracht worden van Remko Willems; de opnames in de studio van Iman Dane (IDEA Recording Facilities) zijn momenteel in volle gang.

Remko Willems is beschikbaar voor het spelen op grote podia, maar ook tijdens diners, presentaties, speciale evenementen, voorprogramma’s, afterparties, exposities, business events, of concerten in een intieme sfeer. Desgewenst kan hij als een duo, trio of met zijn hele gipsy band geboekt worden.

Thumb rw.010

Passie Met Snaren

BY REMKO WILLEMS
@ VOL 12 ON NOV 27, 2014

Gitarist Remko Willems speelt met passie en een fenomenale techniek. Hij beheerst vrijwel alle muziekstijlen, zowel op de akoestische als op de elektrische gitaar: Gipsy/Spaans, Latin, Jazz, Blues, Rock, Singer-Songwriter repertoire en ook Gipsy Jazz. Daarnaast bouwt hij zelf gitaren van sigarenkistjes en bezemstelen. Tijdens deze presentatie laat hij zijn gitaar spreken over passie.

Thumb dsc 8834

PAST VOL 12

Breda @ Mezz
Nov 27, 2014