PechaKucha Presentation
No video for YouTube upload available.

Nacht Insecten

PRESENTED ON JUL 16, 2019
IN TILBURG @ VOL 16

Paul van Wielink studeerde chemie en biologie en promoveerde op een proefschrift over kankerverwekkende virussen. Naast zijn werk was Paul altijd al geïnteresseerd in veldbiologie. Een hobby die na zijn pensioen flink uit de hand liep… Tijdens PechaKucha Night Tilburg #16: The Late Night Summer Edition vertelde hij ons meer over zijn nachtelijke onderzoek naar de Zuidelijke schorsloopkever en andere insecten die 's nachts op licht afkomen 💡🌚.

APPLAUD THIS!
Thumb folie17

Demografie in Thüringen. … und keiner macht das Licht aus!

BY KAI PHILIPPS
IN ERFURT

Was passiert wenn die Menschen das Land verlassen (Umzug, Tod, kein Nachwuchs, usw)  und in der Stadt hinziehen?  Eine demografische Wandel findet statt und so ist es in Thüringen. 

Kai Philipps, Leiter der Serviceagentur Demografischer Wandel, einer gemeinsamen Einrichtung des Thüringer Ministeriums für Bau, Landesentwicklung und Verkehr ist der  Ansprechpartner für "Jedermann" in Thüringen, aber auch bundesweit zu Fragen der Bevölkerungsentwicklung und zum Umgang gesellschaftlicher Akteure mit den Folgen des demografischen Umbruchs, der sich (nicht nur) in Thüringen vollzieht. Als Partner insbesondere der Kommunen werden nachhaltige Lösungen für das zukünftige Leben in einer alternden, schrumpfenden und vielfältiger werdenden Gesellschaft.

What will happen to the rural areas as they shrink in size due to decreasing population, low birth rates and urban movement.  Such is the case in Thuringia, a German state in the eastern part of Germany.  Kai Philipps, head of the state agency for Demographical Change, illustrates these changes and possible solutions for this German state as well as other regions.

Thumb elisa.126

De kaartenbak van MAS-film

BY ELISA MUTSAERS
@ VOL 6 ON MAY 23, 2013

MAZ-film, het Haagse filmproductiebedrijf van tekenaar/schrijver/filmmaker Alfred Mazure, plaatste in september 1945 in een aantal kranten een advertentie waarin filmfiguranten gevraagd werd om zich bij MAZ-film te melden. De reacties leidden tot een kaartenbak met de foto's van ruim 300 mensen met de droom om in een film te spelen. Elisa Mutsaers deed onderzoek naar de kaartenbak en achterhaalde de bijzondere verhalen van deze figuranten.

Thumb maia.009

de kraker, de agent, de jurist en de stad

BY MAIA MATCHES
@ VOL 11 ON SEP 23, 2014

De kraker, de agent, de jurist en de stad is een onderzoeksjournalistieke graphic novel. Geschreven door drie journalisten en getekend door drie stripmakers wordt de recente kraakgeschiedenis vanuit drie perspectieven uitgewerkt.

Maia Matches tekende het hoofdstuk over de kraker op basis van onderzoek en ervaringen van Moira van Dijk.

Thumb lh.001

Licht, Donker... en Licht

BY LIEKE VAN HOOIJDONK
@ VOL 12 ON NOV 27, 2014

Architecte Lieke van Hooijdonk organiseerde samen met vijf kunstenaars een ritueel dat een eerbetoon brengt aan de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder. Vanaf het middaguur werden gedurende een etmaal symbolische handelingen uitgevoerd die tezamen een nieuw verhaal vertellen over het gebied.

De kunstenaars en architecten gebruikten een karakteristieke schokbetonschuur als decor. 60 figuranten handelden naar een strak omschreven script, waarin verschillende elementen van de polder en het gebouw onderwerp zijn. Het script interpreteert de rigide vormgeving en de ingebruikname van het gebied ruim 70 jaar geleden.

Thumb folie12

Innovation über Nacht: Arbeiten mit Träumen

BY MARTHA MÜLLER
@ VOL 8 ON OCT 15, 2015

Martha Müller zeigt in ihrer Präsentation das Potential von Träumen auf. Um Probleme lösen zu können, bedarf es mehr als guter Ratschläge. Probleme müssen gefühlt werden. Genau das passiert beim Träumen - Fühlen und Denken kommen zusammen... 

INNOVATION ÜBER NACHT
www.traumarbeit.info

Thumb foto 2003 20pausmobiel

Bekentenissen van Petrus

BY JEROEN WINDMEIJER
@ VOL 12 ON JUL 01, 2015

Jeroen Windmeijer is gepromoveerd antropoloog en publiceerde eerder Poncho’s, panfluiten en paardenstaarten (Amsterdam 2004) over zijn onderzoek onder de hooglandindianen van Otavalo, Ecuador. Hij werkte enkele jaren voor Djoser als reisleider in Venezuela, Mexico, Guatemala, Belize en Egypte. Nu is hij als docent godsdienst en maatschappijleer werkzaam in het onderwijs. Hij komt vertellen over de totstandkoming van zijn boek De bekentenissen van Petrus. 

Thumb pk12 yuri pagina 04

Naturalis verwondering

BY YURI MATTEMAN
@ VOL 12 ON JUL 01, 2015

Yuri Matteman is hoofd Educatieve Ontwikkeling van Naturalis Biodiversity Center. Naturalis wil iedereen enthousiaster maken voor de rijkdom aan de natuur en het onderzoek dat aan de natuur wordt gedaan. Daarom proberen ze mensen zoveel mogelijk te verwonderen en hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Bezoekers kunnen zoveel mogelijk zelf op onderzoek uitgaan.

Thumb 9

Weather Permitting

BY ILSE WOLF
@ VOL 13 ON FEB 24, 2015

Caldey is een minuscuul eiland voor de kust van Wales waar de tijd lijkt stil te staan. Wat ooit een bruisend eiland was met kinderen, een school en een buurthuis, is tegenwoordig de basis van een afgezonderd bestaan. Geen supermarkt. Geen straatverlichting. Alleen een vaste kern van achtentwintig bewoners, waaronder twaalf monniken, die één zijn met de ruige natuur. De eilanders zijn afhankelijk van het tij, het licht en elkaar.

 
Fotografe Ilse Wolf verbleef een tijdje op het eiland en portretteerde het leven en de bewoners.
Thumb hannah beuger01 20.008

Evolution of Love and Sexuality in Games

BY HANNAH BEUGER
@ VOL 13 ON FEB 24, 2015

Hannah Beuger is student game design en deed onderzoek naar de ontwikkeling van sexualiteit in games. Ze laat zien hoe dit vanaf 1979 tot nu ontwikkelde.